Tandartsen zien steeds vaker gebitsslijtage bij hun patiënten. Dit komt voor een deel door dat mensen steeds ouder worden. Toch zien tandartsen ook onder jongeren in toenemende mate gebitsslijtage ontstaan. Veertig procent van de 16-jarigen heeft al erosieslijtage. Dit vraagt om een zorgvuldige diagnostiek en behandeling.
Hoe ontstaat slijtage van het gebit nu precies? Dat is moeilijk vast te leggen omdat meerdere factoren een rol spelen. Zelden is bijvoorbeeld alleen sprake van erosie.
Er zij drie verschillende vormen van slijtage:
1. Mechanische slijtage
2. Chemische slijtage
3. Stress in het gebitselement
Mechanische slijtage
Tand-op-tand contact is een vorm van mechanische slijtage. Je kunt je voorstellen dat dit meerdere keren per dag gebeurt, tijdens slikken en kauwen. De slijtage is in verhouding met de kracht maal de afstand. Dan is er ook nog tanden knarsen, ook wel bruxeren genoemd. Dat komt heel veel voor. Tanden knarsen laat zich het beste omschrijven als onbewuste mondgewoonte.
Wist je dat mensen zowel overdag als in hun slaap tanden knarsen? Daarom wordt gesproken over waak en/of slaapbruxisme. Slaapapneu kan ook een mogelijke oorzaak zijn van bruxisme.
Chemische slijtage
Van erosie is sprake bij het oplossen van tandweefsel door zuren die niet van bacteriën afkomstig zijn. De belangrijkste inwendige factor voor chemische gebitsslijtage is maagzuur. Maagzuur kan glazuur en dentine oplossen. Gastro-oesofageale refluxziekte of zuurbranden kunnen de pH-waarde verlagen, met erosieve effecten tot gevolg. Eetstoornissen zoals anorexia nervosa kunnen ook bijdragen aan chemische slijtage van het gebit.
Stress
Stress kan leiden tot abfractie, waar stukjes glazuur afbreken bij tanden en kiezen. Factoren zoals uitneembare voorzieningen en dentale slaapproblemen kunnen ook stress in het gebit veroorzaken.
Lees meer over deze mogelijke oorzaken van gebitslijtage in ons artikel. Voor meer informatie over specifieke tandheelkundige behandelingen, bezoek onze partners zoals
tandarts.nl en
123tandarts.nl.